U21es Keret

A világbaknokságra nagyon ritka esetben kerül be 21 évnél fiatalabb játékos, mert az U21es VB-n játszhatnak a 22 évesek is, ha a keret a szezonváltás előtt van kihírdetve. Ha elmúlasztod a kihírdetést, Hétfőn már nem tehetsz be a keretbe ilyen játékosokat, azaz óriási hibát vétessz, erre nagyon kell figyelni.

Az ifiválogatottba kerülő játékosokat alapvetően két csoportba tudjuk osztani: nagy részük a különböző ifiakadémiákról kerülnek fel, ezek általában világklasszis és specialitással rendelkező akadémiák. A másik csoportba a nem akadémiás játékosok kerülnek.


Nem akadémiás ifiválogatottak

A közeljövőben az edzés átszervezés miatt valószínűleg ezeknek a játékosoknak az ideje lejár, de az írás időpontjában még fontos tagjai a válogatottnak. Ezek a játékosok lehetnek bármilyen posztról egyaránt, nem számít az, hogy kevesebb a GS-ük akadémiás társaiknál.

Ahhoz, hogy válogatottak legyenek:
 - 15-20 közötti erő, vagy gyorsaság értéket kell elérniük a világbajnokságra. Ennek azért van jelentősége, mert az ifiknél a maximum gyorsaság, vagy erő értéke 12.
 - legalább jó minőségűnek kell lenniük, azaz főtulajdonságokból legalább az egyiknek közel kell lennie a 20-as értékhez, vagy a két melléktulajdonságból kell legalább az egyiknek ugyanezt elérnie a világbajnokságig
 - Előny a gyenge tehetség, ami az ilyen játékosoknál a maximum és a minél fiatalabb életkor. Ahhoz, hogy egy ilyen játékos odaérjen, nagy szerencse kell, és állandó edzés, azaz a barátságos meccsek mindenkor történő lekötése


Akadémiás ifiválogatottak

Az akadémiás ifiknek két típusa van, az egyik a specialitás nélküli akadémiából feljövő ifik csoportja.

A specialitás nélküli ifik maximum tulajdonsága 10-10 lehet, erő, és gyorsaság tulajdonsága 12-12. Tehát, a legjobb ifi, amit felhúzhatsz, így nézhet ki: 10/10 főtulajdonság 10/10 melléktulajdonság 12/12 fizikai tulajdonság. Az, hogy ez mennyire jó ifi, azt a tehetsége határozza meg. A válogatottba csak akkor fog bekerülni, ha a tehetsége alapján a világbajnoki selejtezőkön már használható játékos lehet belőle. A további feltételeket a specialitásos ifiknél részletezem.

A specialitásos ifik abban különböznek a sima akadémiás ifikből, hogy egyik tulajdonságuk 10-20 között van, a többi tulajdonságuk maximum 8, a gyorsaságuk, és az erőjük maximum 12 lehet. Vagyis a legjobb játékos, aki az akadémiából feljöhet, így néz ki: 20/8 főtulajdonság 8/8 melléktulajdonság 12/12 fizikai tulajdonság.


Az ideális játékos

Az, aki a világbajnokság selejtezőin 21 éves, vagyis azoknak, akik a világbajnoki selejtezők indításának évében születnek 17 évesen, vagy a világbajnokság zárása után 18 évesen, nagyobb az esélye bekerülni, mintha egy szezonnal később születtek meg volna ugyanezzel a korral. A 18 éves játékosok többsége egyébként szintén versenyhátrányban van, jó tehetséggel már nagyon ritka, hogy be tudnak kerülni. Egy top 10es ranglistás válogatottnál az már ideális, aki fizikai tulajdonságaiból mindkettőből eléri a 10et és ez mellett legalább kettő másik tulajdonságából maximuma van a világbajnokság idején, azaz a selejtező után.

Vannak olyan játékosok, akik maximum egyszeres válogatottak lesznek, mert a 21. életévüket pont akkor töltik be, amikor a barátságos meccsek folynak, és csak a selejtezők legelső meccsén lépnek pályára. A barátságos meccseken ugyanis a vébéesélyes országok, így Magyarország is, azokat a játékosokat (19-20 éveseket) játszatja, akik majd a selejtezőben, és a VB lesznek 21 évesek.


Követelmények

Ami nagyon fontos, és többnyire szintén nem szoktak odafigyelni a tulajdonosok, az a fizikai tulajdonságok. A válogatottsághoz legalább egy 10-es értékű fizikai tulajdonság kell, előfordul, hogy 8-9-cel bekerül valaki, de ahhoz már plusz kell, vagy nagyon gyenge korosztályos rivális játékosok. Még ha mindez, valamint majd posztonként az alább leírtak meg is vannak egy játékosban, akkor sem biztos, hogy az illető válogatott lesz, ha a csapatba nem illik bele.

Akadnak olyan játékosok, akik maradéktalanul teljesítik a válogatottság összes követelményét, de a többi játékoshoz nem passzoltak. Ha például van öt középpályás 12-es gyorsasággal, és mondjuk 15-ös szereléssel, hiába van a hatodiknak 20-as technikája, és 12-es ereje, nem lesz válogatott, mert a többiek egységesen egy másik csapatra predesztinálják taktikailag a válogatottat. Ennek ellenére valószínű, hogy egy-egy meccsre ez a játékos bekerülhet erő AT-k esetén.


Posztok szerint

Kapus posztra a válogatottban átalában egy-két jelölt van, egy szezonban általában kevés kapust hív be a kapitány, és általában erősen kötött, hogy ki mikor, és mennyit játszik. Fontos továbbá az is, hogy a harmadlagos tulajdonságai, azaz a fejelés, az átadás és a szerelés minél magasabbak legyenek, mert ezek kellhetnek egy-egy AT-hoz.

Védők kerülnek be a legnagyobb számmal a válogatottba, és itt elképzelhető rotáció is, valamint az, hogy a gyengébb védők is bekerülhetnek harmadik középső védőnek. A főtulajdonság maximuma általában alap, de több válogatott bizonyos AT-kra egészíti ki a csapatát, és pl. az átadást, (ritkábban a helyezkedést) maxoltatja ki a játékosokkal. A gyorsaság, és a helyezkedés együttese a lestaktikához, míg az átadás, és a gyorsaság együttese a Teljes Letámadáshoz, és az Ellentámadáshoz kellhet egy ifiválogatottnak.

Középpályások edzése határozza meg az ifiválogatottban, hogy egy-egy válogatott milyen irányban kezd el taktikázni: erőre, vagy gyorsaságra. A középpályások többsége számára a főtulajdonságok maximuma mellett a szerelés a fontos, de ha a válogatott az erő AT-kra kezdett el specializálódni, akkor a technika is befutó lehet. A szerelés elsősorban a Védekezés taktikához kell (Emberfogás, vagy Területvédekezés), és az Egy az egyben taktika kivédéséhez, míg a technika értelemszerűen az Egy az Egyben taktika sikeres megnyeréséhez kell. A középpályásoknál még fontos tulajdonság lehet a fejjáték (a Magas Labdák miatt), és a gólszerzés (a Távoli lövések miatt).

Csatároknál a tulajdonosok többsége jellemzően fejjátékot edz, de előfordulhat, hogy a Védekezés (Területvédekezés, vagy Emberfogás) kivédekezéséhez helyezkedéses csatár kerül a válogatottba. Mivel a legtöbb menedzser fejjátékos csatárra számít, egy maximumos helyezkedéses csatárral és a gyorasaság nyerésével nagyon sok AT-t lehet hozni egy gyorsaságos csapat ellen így meglepve az ellenfelet.


Írta: Qedrak


Előző