Felnőtt Keret

A felnőtt válogatott hosszú távra szól a játékosoknak, ezért a keret kialakítása kicsit már kötött. Először is az adott keret alapján el kell döntened, hogy a világbajnokság elérendő cél e a csapatoddal.

Ha Igen, akkor fontos, hogy kinézd magadnak azokat a játékosokat, akik a vb idejére maximum 32 évesek. Ez azért fontos, mert a 32 évesek ugyan jobban esnek fizikai skillből, de a szezon kezdetén még nincs bajnokság, ahol tudnának esni, így nem számít az, hogy már a rossz korban vannak. Ha top 10es csapatod van, megteheted, hogy az egész selejtezőben csak olyan játékos játszik, aki a vb-n is ott lesz. Néha a komolyabb meccssekre behívhatsz egy olyant, aki a vb-re túlkoros, de ha a győzelem biztos, felesleges rá pazarolni a tapasztalati pontokat.

Ha Nem, akkor a korhatár a csillagos ég, csak a pontszerzés számít. Ilyenkor ne sajnáld a motsaidat olyan ellenfél ellen eltolni, akit pontokban biztos nem tudsz elérni de a ranglistán magas helyezéssel van, mert sokkal több pontot kapsz érte, ha egy döntetlent sikerül kihozni ellene.


Nem vb szereplő csapat

Hogyan is tudod eldönteni, hogy a tied vb kijutásra esélyes csapat e?

Ha az alábbi kijelentésekből 1 is igaz, sajnos a vb-re kijutás nem fog összejönni:
 - legalább 15 olyan játékos, aki a választott taktikádra alkalmas és a választott taktikához megfelelő fizikai skillje 19-20
 - a pályán szereplő játékosok minősége legalább nagyszerű, mert hiába nyersz at-kat, nem lesz elég csillagod a pályán
 - legalább 2-3 potenciális kapusjelölt, akiknek valamelyik másodlagos tulajdonsága a főskillek mellett maximum
 - legalább 3 csatár, akiknek a fejelése a főskillek mellett maximum vagy
 - legalább 1 csatár, akiknek a helyezkedése a főskillek mellett maximum, de ilyen esetben erős középpálya szükséges

A további írás olyan csapat kritériumait írja le, ami ezeken a feltételeken nem akad fel.


Az ideális játékos

Az, aki a világbajnokság selejtezőin 31 éves, vagyis azoknak a világbajnokság zárása után 32 évesek. (Ez hamarosan változni fog 27-re sajnos az új edzésrendszer miatt) Náluk a legnagyobb az esély arra, hogy mindkét fizikai skill 20 közeli legyen és a tapasztalatuk is nagyon magas. Főskillekből maximumja van és az adott taktikához tartozó egyik másodlagos és fizikai skill 20.0, azaz maximum.

Ha egy játékos fiatalon, 24-25 évesen teljesíti ezeket a kritériumokat, akkor törekedj arra, hogy ha lehet, kapjon sok sok tapasztalatot, játszon sok meccsen. Fontos, hogy tapasztalatszerzés csak 30 perc után jár, ugyan úgy, ahogy az edzés a klubcsapatnál. Őket lehet hogy a világbajnokságon még nem használod, de tervezz több cilkusra, légy pozitív (és segíts az esetleges következő menedzseren), később hasznát veszed majd nekik.


Követelmények

Az olyan játékos, aki főskillekből, egyik másodlagosból és mind a 2 fizikai skillből maxos, aranyat ér. Ezeket a játékosokat mindenképp vigyed a világbajnokságra, hiszen ezzel olyan taktikai előnyt szerzel, ami kevés csapatnak adatik meg.

Ha ilyenből van mondjuk 8 a csapatodban (nem lesz), akkor megteheted, hogy a vb keretet mind erő, mind gyorsaság taktikára alkalmassá teszed, ha hozzájuk behívsz 7-7 játékost a 2 taktikához. Mivel az elődöntőben és a döntőben már nem lehet számítani arra, hogy a maxos fizikai skilled elég lesz, így a legjobb dolog amit tehetsz, hogy a másikat is hozod. Persze ezzel az összes AT-t nem semlegesítheted, de a leggyakrabban használtakat igen.


Posztok szerint

Mindegyik játékosra igaz, hogy az adott taktikához tartozó fizikai skillje maximum vagy a közeli legyen és a főskilljei maxosak az egyik másodlagos skillel egyetemben. Ha gyenge ellenfél ellen játszol, aki öregeket is szerepeltet, akkor ez nem olyan fontos, mehetnek a gs-s öregebb játékosok vagy a fiatalok, hogy tapasztalatot kapjanak.

Kapus posztra a válogatottban átalában kevés jelölt van és általában erősen kötött, hogy ki mikor, és mennyit játszik. Jó, ha több jelölted van minden taktikához, mert az esetleges forma és fitnesz gyengeség rosszul érinthet. Legyen reflexes és határozottságos kapusod is, hogy az ellenfél ne tudja, mikor nyomhatja be a kapást vagy a távolit és mikor nem. Továbbá nagyon fontosak a kapus harmadlagos tulajdonságai is. Szerelés kevésbé fontos, de jó ha van, ha erőre játszik a csapatod az LP miatt. Fejelés fontosabb, hiszen a magas labdák taktikát a kapusok és a középpályások döntik el. A legfontosabb az átadás, ilyenkor ha 20 közeli ebből egy játékos, még 1 fő vagy a másodlagos maximum is elnézendő, mert a kapusoddal így meg tudod nyerni a kontrát és a teljes letámadást, ami sokkal több csillag, mint a GS különbség.

Védők kerülnek be a legnagyobb számmal a válogatottba, és itt elképzelhető rotáció is. Leggyakrabban az összes csapat átadásos védőket használ, de a helyezkedéses védők is nagyon hasznosak, ha eleve tudod, hogy nem fogod hozni a CA/HP-t, vagy maximumot teszel gyorsaságból a pályára, így az ellenfél sem tudja hozni.

Középpályások a legfontosabbak. Ha erőre játszol kevés kell belőlük, ha gyorsaságra, akkor 7-8 is kellhet aki oda kerülhet. Ők szabják meg, hogy egy-egy válogatott milyen irányban kezd el taktikázni: erőre, vagy gyorsaságra. Általában a szerelés a fontos, de ha a válogatott az erő AT-kra kezdett el specializálódni, akkor a technika is befutó lehet. A szerelés elsősorban a Védekezés taktikához kell és az Egy az egyben taktika kivédéséhez, míg a technika értelemszerűen az Egy az Egyben és a Távoli Lövések taktika sikeres megnyeréséhez kell. A középpályások döntenek a Magas Labdák taktikáról és a Távoli Lövésekről, szóval náluk jó, ha mind a 6 mezőnytulajdonság magas, ezért is jó ha mindnél kevesebb van a pályán AT-k szempontjából.

Csatárok többsége jellemzően fejjátékos, de előfordulhat, hogy a Védekezés és Lestaktika kivédekezéséhez helyezkedéses csatár kerül a válogatottba. Ha az ellenfeled CA/HP-re játszik, "tegyél" maximum gyorsaságot a pályára és állj ki egy helyezkedéses csatárral, mert ez nagyon AT buktató taktika és így megleped az ellenfelet.


Írta: Qedrak


Előző | Következő