Ha kapitány lettem

Az első napok jelentik az egyik legforgalmasabb időszakot. Először is meg kell kérned a Tzinkin.org magyar adminját, hogy írjon át téged szövetségi kapitánynak mind a két adatbázisban (1. és 2.).

Az első napokban az a feladatod, hogy megszervezd a barátságos meccsek szezonját. Nagyon sok levelet fogsz kapni meccsekről, kihívásokról. Ne késlekedj, nehogy meccs nélkül maradj, ugyanakkor óvatosan válogass: ha csak erős ellenfelekből szeded össze a barátságos partnereket, akkor az süllyedést jelenthet a világranglistán a sok vereség esetén. Írd fel egy külön papírra, vagy txt-be, hogy kivel, mikorra kötöttél le barátságos meccset, mert ciki, ha utólag kiderül, hogy egy hétre két meccset ígértél.


Egy válogatott ciklus leírása

Egy-egy ciklus az ifiválogatott számára két szezonból áll. Az első szezon akkor kezdődik, amikor véget ért a világbajnokság, lejátszották a döntőt. A kapitányok ezt követően nekiláthatnak feltérképezni a keretet, kitalálni a stratégiájukat, megteremteni a sikeres válogatott mögött álló csapatot.

Az első szezon a barátságos meccsekkel kezdődik. Összesen nyolc barátságos meccsre van lehetőség, mielőtt a selejtezőkre sor kerülne. A nyolc meccsnek semmilyen tétje nincs a ranglistapontokon kívül. A PM-ben egy-egy bajnokság kilenc hétig tart.

A selejtezők sorsolása az utolsó barátságos meccsek utáni hétvégén történik meg, általában már szombaton. A sorsolás mindig az utolsó barátságos meccseket követő ranglistapontok alapján történik, mégpedig az alábbi szisztéma szerint:

8,64,47,36,28,17
20,37,30,9,54,59
21,11,62,39,33,53
14,5,29,40,51,66
63,34,24,10,13,55
58,6,12,23,42,48
26,18,4,41,57,46
7,44,16,49,56,32
22,3,27,50,38,61
1,31,35,19,45,60
2,15,25,43,52,65

A számok a ranglistán elfoglalt helyezést jelentik, a besorolás a 66 országos PM-közösségre vonatkozik.

A bajnokság utolsó, kilencedik hetének péntekén tehát már megkezdődnek az első selejtezőmérkőzések is. A selejtezősorozatban tizenegy hatfős csoportba vannak sorolva a válogatottak, de ez a PM későbbi bővülése miatt változhat. A selejtezősorozatban mindenki játszik mindenkivel, kétszer is. A selejtezőcsoportok végeredményeképpen a tizenegy csoportgyőztes, és az öt legjobb második jut tovább, így jön létre a világbajnokság 16 fős mezőnye. A barátságos meccsek, és a selejtezők alatt összesen két MOTS lehetősége van a válogatottaknak.

A világbajnokságon a csapatok már végig egyenes kieséses rendszerben játszanak. Minden forduló előtt sorsolás van, kiemelés elvileg nincs, a sorsolás teljesen random. A negyeddöntők sorsolása az új szezonnal történik. A világbajnokságon a válogatottak nincs MOTS lehetősége már. A harmadik helyért nem rendeznek mérkőzést.


A stáb

Először is, kell egy ember, aki háromnaponta egy megadott szűrő szerint elmenti a piacon lévő potenciális U-21-es játékosok értékeit. Ez nagyon melós munka, és több megabájtnyi Excel-táblázatokat kezelését takarja. Azért fontos, hogy ha oda kerül a sor, az ellenfeleidnek a fizikai képességeit megtudjad, és ez alapján ki tudd számolni, hogy ők milyen csapattal jöhetnek. Mindig jobb egy ismert ellenfél ellen csapatot állítani, mintha neked kellene tippelgetni, hogy milyen értékekkel jöhet.

Kell egy ember továbbá, akik irányítja a játékos-megfigyelőket vagy végzed ezt saját magad. Az év nagy részében a csapatok nem használják a játékosmegfigyelőket, így meg kell keresni a tulajdonosokat, és megadni nekik játékos neveket, és ID-ket, amelyekre kiküldhetik az adott játékosmegfigyelőt. Az így megszerzett adatokkal aztán lehet kalkulálni. Kevésbé pontosabb mint a piac, de bárkit meg lehet vele figyelni, a válogatott hatékony működéséhez elengedhetetlenül szükséges ez a rendszer. Mivel magyar vagy, ezért tőlem is kaphatsz adatokat, csak keress meg pmailben

U21 esetén kell egy ember, aki figyeli az újonnan regisztrált csapatokat. Ők azért fontosak, mert náluk lehetnek a csapat taktikájához szükséges, nem-akadémiás játékosok, akiknek az adatait neked kapitányként el kell kérned, ha nincs erre külön ember.


Adatbázis

Az adatbázis röviden szólva egy disznóól, egy Augiász istállója. Amikor meglátod, elátkozod a pillanatot is, amikor szövetségi kapitány lettél. A játékosokat szépen ki kell tenned egyesével az Ignore listára, a potenciális esélyeseket pedig egybegyűjteni. Ha az előző szövetségi kapitány gondos ember volt, akkor néhány ifit már összegyűjtött neked, de erre biztos, hogy nem lesz ideje mindenkinek. Az esélyesek összegyűjtéséhez ezért más módszer is kell.

A támogatói statisztikákban a következőt kell tenned: fent a Statisztikák menüben kikeresed a Játékosok, és azon belül a Legértékesebb játékosok részt. Ha ez megvan, ott látod az alábbi menüket: Ország, Pozíció, Osztály, Életkor, Ország. Utóbbit állítsd át Magyarországra, (az első Ország menü a bajnokságokat mutatja), az életkort pedig annyira, amire szükséged van. Ha ez megvan, akkor posztonként, és bajnoki osztályonként végig kell nézned, felírnod, megjegyezned a legértékesebbeket. Vagyis, rákeresel mondjuk az A osztály legértékesebb U-21-es korú magyar kapusaira, majd a B, a C, stb. következik. Mindezt valamennyi poszton végig kell zongoráznod. Az adatokat ellenőrizned kell a Tzikin.org adatbázisából, ha pedig ott nincs semmi, akkor levelet írsz a tulajdonosoknak.

A kapitányi levélforgalom jelentős része ezekben az első napokban zajlik. Fontos megjegyeznem, hogy ne csak az aktuális adatokat kérd el, hanem a tulajdonos edzésterveit, és a játékos pontos tehetségét is elkérd, ha U21es válogatottnál vagy. Ez utóbbi nagyon fontos, mert ezzel később sokat kell számolnod.


Előző | Következő