Mikor legyek Kapitány

Mikor érdemes elindulni szövetségi kapitányi posztért? Leginkább akkor, amikor arra alkalmas vagy. Az alkalmasságnak azonban sok kritériuma van, ezeket máris végignézzük.


Tapasztalat

Legyen megfelelő taktikai háttértudásod. A csapatot, és a keretet senki nem fogja helyetted összeállítani, lesznek, akik segítenek, de lesznek napok, lesznek meccsek, amikor egyedül leszel a rendelkezésre álló 30-40 potenciális játékossal, és neked kell kitalálnod valamit az aktuális ellenfél ellen. A taktikai háttértudás alatt azt értem, hogy tisztában vagy az AT-kel, és alkalmazni tudod azokat. Betéve fújod a meccsmotoros és speciális taktikákról szóló részt.

Legalább 10 szezon kell ahhoz, hogy belerázódj a játékba és ez még kevés is lesz. Az eredményességet leginkább úgy lehet mérni, ha azt látod, és a többiek azt látják rajtad, hogy egy hasonló erősségű, esetleg erősebb mezőnyből taktikai tudással emelkedsz ki, és a kiemelkedő eredményeket rendszeresen szállítod.


Ajánlott követelmény

A szövetségi kapitányi poszthoz fontos elem a támogatói csomag. A legfontosabb dolog az angol nyelvtudás. Nem kell felsőfokú, nem kell semmilyen írott vizsga, hanem az kell, hogy hibátlanul tudjál kommunikálni a többi szövetségi kapitánnyal. Te képviseled Magyarországot a külvilág felé, ha kapitány vagy, egy egész ország imázsát rontod le, ha hülyeségeket beszélsz. Mivel minden más országbéli menedzserrel angolul tudsz egyeztetni az edzésről-feltöltésről, ezért fontos hogy necsak a google fordítóját használd...

Ne feledd, hogy a hitelességedet is őrizd meg, sose tegyél kapitányként felelőtlen ígéreteket senkinek. Ne szegd meg az ígéreteidet akkor sem, ha esetleg abból te jössz ki rosszul. Ha ilyen ember vagy, akkor ne indulj el a posztért, vagy ha tudod, hogy megszeged az egyezséget, akkor ne kösd meg.

A jó kommunikatív készség is fontos. Írásban, és szóban fejezd ki magad megfelelően. Ez nem egy helyesírási verseny, egy-egy baki belefér, de ha kilóg a kapanyél a szádból, vagy képtelen vagy a gondolataidat írásban helyesen megfogalmazni, akkor egy közösség vezetésére is alkalmatlan vagy. Ha ezt érzed a gyenge pontodnak, gyakorolj, az íráskészség nem születéssel megszerzett adottság. Nem árt, ha rendelkezel PM-mailen kívüli elérhetőséggel.


Következő