Alapok

Mint minden menedzser játéknak, a PM-nek is van egy meccsmotorja. Általában a meccsmotorokra igaz, hogy minél jobban meg akarják közelíteni a valóságot, de ez a PM-re nem igaz. A meccsmotor itt egy matematikai játék, és a játék egyes eseményeit szövegekkel tették látványosabbá.


A Generálás

Mivel internetes játékról beszélünk, ahol a játékos a meccs előtt teheti meg a csapatbeállítást, meccs közben nem csinálhat semmit, így a mérkőzés a meccs kiírt kezdete után maximum 5-6 perccel később legenerálódik. Mikor te még esetleg izgulnál, hogy mi lett a vége, a meccsnek valójában már rég vége van, mivel nem igényel olyan sok számítást, az általuk írt meccsmotor 2-3 másodperc alatt kiszámol 1 meccset. Miután kiszámolt egy meccset egy autómatikusan növekedő ID számot illeszt hozzá, és már el is érhető a felhasználó számára.

A generálásnak van egy hibája, a 2d-s meccsnéző. Mivel a meccsnéző leszedi az egész meccset egyben, nem úgy mint a weboldal, ahol a szerver csak a megfelelő adatokat küldi el, úgy a leleményesebb játékosok már 5-6 percel a meccs kezdete után tudják a végeredményt. Ezt az internet explorer Cache mappa részéből lehet kinyerni. A meccsnéző egyébként is egy parasztvakítás, nem sok köze van a játék valódi történéseihez. Annyira jó, hogy 1 percel előbb megtudjuk, hogy egy adott zónát ki nyert és hogy melyik zónába fog érkezni a labda a labda útjából kikövetkeztetve.


Zónák

A meccsmotor végeredményében csapatonkként 1 darab 10 elemű tömbbön játszódik, azaz 20 számon, szóval eléggé egyszerű megoldás. Ezért is emlegetik a randomot, hiszen az van benne bőven sajnos, majdnem minden számításnál. A 10 elemű tömb egyéblént a kapus és 9 mezőny zónából áll.

Az egyes zónák ezeknek az összegéből számolódik minden percre:
 - Csapat GS
 - Posztra számított játékos átlag GS
 - Poszton lévő játékos szám különbség
 - Speciális taktikák által adott bónusz/málusz
 - Csapatszellem
 - Hazai bónusz

Az érték értelemszerűen csak akkor számolódik újra, ha bármilyen esemény történt a perc megkezdése előtt. Ez minden posztnál kiszámolódik, ezeket az értékeket látod kerekítve az akció zónákban.


Random Meccs Események

Az, hogy egy játékos lapot kap -e a meccsen, meccs közben generálódik le teljesen véletlenül. Azaz a labda lehet bárhol, minden egyes játékosnál lefut egy számítás, ami a csapat szerelési típusát és a játékos vérmérsékletét veszi figyelembe. Ha ez az érték a bíró sárga lapot adó értéke fölött van, akkor sárgát kap a játékos, ha a piros lap felett, akkor azonnali pirosat. A kiírt szöveg egy 10-20 előre leírt esemény szövegből választódik ki, nincs valódi értéke a meccsre nézve.

A büntető minden támadó zónába juttatott labda esetén számolódik. Hasonlóan a piros laphoz, itt is egy bizonyos értéket el kell érni ahhoz, hogy a bíró büntetőt ítéljen, viszont a bíró értékelései ebben az esetben nem számítanak. Minél többször jut fel a labda a támadó zónába, annál nagyobb az esélye a 11esre.

A sérülés egy kicsit másképp működik. Ezt a meccsmotor, már a meccs elején kiszámolja a játékos titkos sérülési értéke alapján. Ilyenkor számolja ki azt is, hogy hányadik percben sérül le az illető. Ebből jön az az eseményeknél beállítható abszurditás cseréknél, hogy ha átlagos a csere prioritása, sérülés esetén nem hajtódik végre, míg a magas igen. Azért abszurd, mert egy 30. percben végrehajtandó cserénél hogyan tudhatnánk, hogy a 80.ban lesérül valaki...


Előre Beállított Események

Események menüpont alatt számtalan lehetőségünk van. A meccsmotor minden egyes percben az adott zóna összehasonlítás előtt végigmegy az eseményeken. Ahol bármely percet állítottunk be, ott mindig megnézi az esetleges feltételt, hogy bekövetkezik e, ahol percet beállítunk, ott csak az adott percben. Ha az adott beállítások nem változnak a bekövetkezett esemény alapján, például egy bármely perces döntetlenre állás esetén, akkor nem generál le szöveget az eseményhez tartozó szövegek közül. Változtatás esetén megnézi, hogy az adott percben volt e kiállítás, innen is lehet tudni, hogy az adott perc elején a lap generálódik le az események előtt, és ilyenkor lépnek életbe a kiállításhoz tartozó események.

Az események sorrendje változó. Meglehet, hogy az események lapon feltűntetett sorrendjében hajtódnak végre, de lehet hogy nem. Nem tudni, hogy a játékos helycserélye, új posztja, vagy a normál csere hajtódik végre előbb. Ha neked sikerült a sorrendet meghatározni, kérlek írd meg.


Következő