Taktikai Tanácsok

A legfontosabb dolgokat már az előző 4 menüpontban leírtam, de itt most pár tippet és néhány trükköt ismertetek.


Pár fontos dolog

 - Védőtől maximum középpályásig mehet a labda. Mivel a labda előre fele 1 vagy 2 zónát lép, így sohasem jut egyből védőtől csatárig. Ebből következik, hogy középpályán legyen legalább 1 GS-es játékosod, hogy fel tudd vinni a labdát, különben nyomás alá kerülsz és abból könnyen gólt kapsz.

 - A felfogás beállítása semlegesből 0,6 csillag zónacsökkenést és ugyan ennyi növekedést okoz. Ha védekezőben van, akkor 0,6 mínusz a támadó sorból jön le és ugyan ennyit kap a védelem pluszban, ha támadóban, akkor pont fordítva.

 - A meccsmotor bünteti a hosszú passzt. Ezt ne úgy értsd, hogy a passz stílusoknál ezt a típust bünteti, hanem azt, hogy ha a labda nem 1 mezőt lép előre, hanem 2 mezőt, akkor az adott zóna összehasonlításába a saját csillagod egy 1nél kisebb szorzóval szorzódik be, ami nagyjából 0,95.

 - A csapategység is bónuszt ad a zónáidhoz. Ez az érték 1 csillag alatt van, de azért döntő lehet.

 - A szélen támadást bünteti a meccsmotor. Ez csak a támadó zónára vonatkozik és ugyan úgy, mint a hosszú passznál, itt is szorzás van, aminek az értéke is nagyjából ugyan akkora, 0,95.

 - Középen könnyebb gólt szerezni. Ha 10%ot legalább a középső támadó zónádban van a labda és ott a csillagok egálban vannak a védelemmel, valószínű hogy 1 gólt sikerül lőnöd. Viszont ez a szélnél nem igaz, mert ott fél csillag plusz kell ugyan ehhez.

 - A lazázás -1 csillagot jelent, a mots +1 csillagot.


Létszámfölény

Minden egyes játékos 2 csillagot ér egy adott zónába. 1 csillagot levon az ellenféltől és 1et hozzáad a saját zónaértékeléshez. Így könnyen kiszámolható, hogy 3 középső középpályás 0 ellen +6 csillagot eredményez a mellett, hogy az egyéni gs átlag is nulla lesz a zónában. Mivel a meccsmotornál számít az előző zóna értéke, ez elég fontos elem.

Példaképpen 3 darab NB1-es meccset hozok fel: 2-0, 3-0 és 0-0

Mindhárom meccsen a csapatok egy azon ellenfél, a Csuporcsapat ellen játszanak hasonló csillag értékelésekkel. A 0-0ás meccs annyiban különbözik, hogy az ellenfél középpályáján az egyik játékost kitolta szélre, hogy így labdát szerezzen a már a középpályán, ne csak a védő zónában. Az eredménye meglett, hiszen a másik 2 meccsen átlagban 18%ot volt fent a labda a Csuporcsapat támadó zónájában, addig ezen a meccsen csak 11%-ot, ráadásul a csupor védő zónájában lévő labdák száma is nőtt 5%al. Ez által többször is lőtt kapura, viszont a középső középpálya zónában nem volt olyan nagy előnye mint a másik 2 csapatnak, ez is mutatja, hogy az előző zóna értékelése mennyire fontos.

Tehát, ha a te csapatod a jobb, akkor próbáld meg eltalálni azt a zónát középpályán és csatársorban, ahol kevesebb emberrel lesz az ellenfél, és fordítva, ha a te csapatod a gyengébb, próbáld meg eltalálni azt a zónát középpályán és védelemben, ahol az ellenfél támadni fog.

Fontos, hogy a 2 középcsatáros játék a PM-ben nem nyerő. Ilyenkor ha az ellenfél 3 középső védővel áll ki, a gólszerzési esélyed a létszámfölényből fakadó -2 csillag miatt a nullára csökkennek.


Soha

 - ne játsz Kontratámadás mellett olyan taktikával, amiért levonást kapsz. Mivel ez a levonás 0,225 környékén van, a semleges és a támadó felfogás közti növekedés csak 0,375 lesz miközben a védelmed 0,6ot esik. Ha már gólt kaptál és azért támadsz ki, ez nem a legjobb ötlet.

 - ne játsz Kapást 3nál kevesebb csatárral. Az egész csapatod értékelése 1.2 csillagot esik, ha lehozol 1 csatárt egy védő helyére, hogy biztosabb legyél hátul, azaz nem éri meg.

 - ne legyél kiszámítható. Ha minden meccsen ugyan azzal a taktikával állsz ki, akkor a taktikádat nagyon könnyű lesz kivédeni. Legyen legalább 2 taktikád amit használsz, de inkább több és már az is elég, ha a támadó oldalt változtatot.

 - ne támadj rossz oldalon. Ha folyamatosan elveszted a labdát, mert nincs középpályásod abban a zónában, ahol támadsz, akkor biztosan ki fogsz kapni még ha a többi zónában jobb is vagy. A meccsmotor nem értékeli a rossz oldalválasztást.

 - ne becsüld alá az ellenfeled. Az, hogy egy csapat a játékosok értéke alapján gyengébb mint a tied, nem jelent semmit. Meglehet, hogy az adott játékosok harmadlagos tulajdonságokból vannak a toppon, ami alig látszik meg egy játékos értékében. Ilyenkor a sok benyomott taktika nagy veréshez vezet.

 - ne nyomkodj be taktikát találomra. Ha nem tudod vagy nincs kedved kiszámolni, hogy nyered e az adott taktikát vagy nem, akkor ne nyomd be, mert a végeredmény vereség lesz.


Buktasd amit lehet

Sokkal látványosabbak az általad benyomott és megnyert AT-k, mint az általad buktatottak, viszont az értékük ugyan akkora. Törekedj a legtöbb buktatott AT-ra, így megnyerve a meccset.

A legjobb, ha már a csapatodat így építed fel. Kiváló csapat például egy maximum erejű csapat, akinek a kapusa és a csatára maximum átadással rendelkezik így buktatva a CA/HP-t. Ugyan így kiváló egy maximum gyorsaságos csapat, ahol 3 csatár van, hiszen a középpályán szélen ugyan úgy fel tudja hozni a labdát és a legtöbb AT értéke javul, ráadásul a magas labdák taktika is buktatható. Erről a következő menüpontban még többet megtudhatsz.


Előző | Következő